2017. már 27.

Fonott kalács

írta: egeszsegesek
Fonott kalács

17547647_10155183416243256_246953617_o.jpgAz utóbbi időben már láthatóak pozitív változások a hazai piacon, de továbbra is meglepően nehéz jó minőségű kenyeret és egyéb péksüteményt venni az itthoni boltokban. Rengeteg az adalékokkal puffasztot szuper tartós pékárú, amik kinézetre csábítóak, de kóstolás után azonnal érezhető a gyors készítés vegyszeres íze, állaga.

Ezért döntöttem úgy, hogy otthon készítem el a kenyeremet és egyéb, hétvégén imádott péksüteményeimet, mint fonott kalácsot, kiflit és perecet. Mindamellett, hogy tudom miket tartalmaz a kenyerem, jó érzéssel tölt el, hogy egészséges, adalékmentes ételt eszek. Aki pedig kipróbálta már az otthoni sütést és túl van a kezdeti egy-két sikertelen próbálkozáson, az tudja, hogy nincs annál kellemesebb érzés, mint amikor a friss pékárú illata lengi be a teljes lakást még órákkal annak elkészülte után is.

Így készítettem el a hatfonatú, kakaós kalácsomat is, ami pár óra alatt elfogyott és azóta rendszeresen gyártom.

Receptek rengeteg helyen fellelhetők és nagyon sok csoport is van, ahova csatlakozva hasznos tippeket kaphatunk a napi rendszerességgel frissülő receptözönről nem is beszélve. Én ezt, az általam kicsit átszabott receptúrát használom, amivel még soha nem vallottam kudarcot, de ha egyéb, már jól bevált mintára lenne szükségetek, akkor nyugodt szívvel ajánlom Limara tanácsait, aki a témának mestere.

 

  • 600g finom liszt
  • 1.5dl tejszín
  • 1.5dl tej
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csomag élesztő
  • Csipet só
  • 2db tojás
  • 2 evőkanál kakaó

 

Az élesztőt feloldjuk a meglangyosított tejben, amihez hozzákeverjük a kanál mézet.

Átszitáljuk a lisztet és egy tojás kivételével összegyúrunk minden hozzávalót a már felfuttatott élesztővel együtt. A kapott, kezdetben ragadós tésztát minimum 10 percig gyúrjuk, míg finom, tökéletes illatú texturát kapunk. Hagyjuk konyharuhával letakarva duplájára emelkedni. Ez kb 30 perc. Ekkor újra átgyúrjuk és 3 vagy 6 részre osztjuk. Amennyiben színes kalácsot szeretnél, úgy ebben a fázisban érdemes hozzákeverni a tésztánk egyik felébe a kakót, némi extra folyadékkal. Ujjnyi vastag hurkákat sodrunk ezekből és szépen összefonjuk a szálakat. A második tojást összekeverjük és megkenjük az elkészült fonatunkat. Ezután ismét kelesztjük 30 percig. Ennyi idő elég is lesz, hogy szépen duplájára emelkedjen a tészta. A sütőt 180 fokra melegítjük és még egy tojás kenést követően mehet is be a kalácsunk a forró térbe. 15-20 perc alatt el is készült saját, egészséges és adalékmentes kalácsunk, amit már a teljes család ott fog várni a sütő előtt, mert az illatnak lehetetlenség ellenállni. Amennyiben úgy tervezzük, hogy több napon át ez lesz a reggelink, úgy érdemes egyből dupla adagot begyúrni

Szólj hozzá

táplálkozás egészség süti életmód édesség recept kalács desszert egészséges egészséges táplálkozás péksütemény cukormentes Limara cukornélkül fonott-kalács fonottkalacs