2017. ápr 09.

Hétvégi filmek, amik jót tesznek a lelkünknek és még dalra is fakasztanak :)

írta: angi.gy
Hétvégi filmek, amik jót tesznek a lelkünknek és még dalra is fakasztanak :)

A fáradt hétköznapok után jó néha kicsit ellazulni, kikapcsolni, és simogatni a lelkünket, na meg a fülünket. Vannak filmek, amik tökéletesen teljesítik ezt a küldetést.

Az örök klasszikusok…

  • A muzsika hangja: személy szerint én gyerekkorom óta rajongok érte. Nincs olyan dal, amit ne fújnék kívülről, és akárhányszor nézem meg, mindig melegség önti el a szívem. Köszönhető ez mind a magával ragadó történetnek, a fülbemászó daloknak, meg a fantasztikus környezetnek, ahol játszódik a film. Tipp: ha valaki szintén hasonló rajongó, mint én, ajánlom a színdarabot a Pesti Magyar Színházban. Fantasztikusan megoldották a színházi adaptációt!

  • Grease: hát igen, a Pomádéról is nehéz elfogultság nélkül beszélni. Az 50-es években játszódik egy amerikai középiskolában. Szerelem, lázadás, sok-sok zene és tánc. Teljesen kikapcsol, az biztos :).

  • Felsorolhatnánk még ide az összes Judy Garland filmet, az Ének az esőben-t, Leslie Caron főszereplésével a Gigi-t vagy a Lili-t, a West Side Story-t, a Hair-t,...

Életrajzi filmek…

  • A nyughatatlan (Walk the line): a Johnny Cash életéről szóló film elrepít bennünket a 60-as, 70-es évek Amerikájába, bemutatja egy nagyon tehetséges zenész elég rögös és nyughatatlan életét, felcsendülnek a méltán hatalmas slágerek. Emellett Reese Witherspoon egy teljesen új oldalát mutatja meg, lenyűgöző alakítást nyújt, amiért el is nyerte az Oscar szobrot.

  • A hang ereje: a film Paul Potts igaz története alapján készült, aki 2007-ben fantasztikus tenor hangjával megnyerte a Britain’s Got Talent tehetségkutatót. A főszerepben James Cordent láthatjuk, aki egy elképesztően tehetséges és szórakoztató showman. Én rendszeresen nézem a Carpool Karaoke sorozatát a YouTube-on.

  • Természetesen ezen a listán még simán elférne a Ray, a Piaf, és még sorolhatnám… 

Ha új szelekre vágyunk…

  • Mamma Mia: na ez az a film, amit szerintem kevesebben nem ismernek, mint igen :), ha másért nem, hát azért, mert a TV adók is rendszeresen műsorra tűzik, illetve hangos a lázongás, hogy a budapesti színdarabra esélytelen jegyet venni… Ha valaki még nem látta: a film az ABBA fantasztikus, örökzöld slágereire épül, olyan nagy nevekkel felvonultatva, mint Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, és sokan mások.

  • Séta a napfényben: egy igazi könnyed, Olaszországban játszódó zenés film, tele a 80-as évek legnagyobb slágereivel.

  • Kaliforniai álom: ha már új zenés filmek, a La La Land természetesen nem maradhat le a listáról. Aki még nem látta, az is hallott róla… igen, ez az a film, ami kapott Oscart, mint legjobb film, de mégsem. Szóval, Emma Stone és Ryan Gosling teljesen új szerepben. Kicsit hosszú, kicsit vontatott az eleje, de vasárnapi ebéd után tökéletes ellazulást nyújt.

És végül, de nem utolsó sorban, mint személyes kedvencem…

Az óceánjáró zongorista legendája: egy kevésbé ismert, de annál fantasztikusabb film. Nem musical, nem nagy nevetős, de ha a zene szépsége és szeretete miatt választunk filmet, és egy kis mélységet is várunk egy alkotástól, akkor mindenképp javaslom. A felcsendülő zenékért Ennio Morricone-nak lehetünk hálásak, a képekért Koltai Lajosnak.

„Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” – Kodály Zoltán 

Ha ajánlanátok még zenés filmeket, várjuk nagy szeretettel kommentben. Jó mozizást és szép vasárnapot! :)

Szólj hozzá

zene film hétvége boldogság élmény musical pihenés vidámság kikapcsolódás nevetés lelkiállapot hétvégi program lelki egészség nevetes boldog élet zenés film stresszcsökkentés