2017. ápr 29.

Tisztítókúra vagy egészséges életmód?

írta: angi.gy
Tisztítókúra vagy egészséges életmód?

Ha a tisztítókúrákról olvasunk/hallunk bárhol, nagyjából ugyanannyi pozitívummal találkozunk, mint negatívummal. A szakértői vélemények is megoszlanak a témában, ami annak köszönhető, hogy ma már ez is egy elcsépelt divat-dolog. Ha jön a nyár, mindenki vadul nekilát valami gyors tisztítókúrának, mert attól várja a megváltást, hogy 1-2 hetes teljes megvonással, drasztikus lébőjttel, csodaszerekkel eléri az álomalakot nyárra, ahelyett, hogy a tudatos életmódot választaná.

Senki felett nem akarunk pálcát törni, sőt, mivel igenis hasznos és fontos a tisztítókúra. De, ahogy minden esetében, itt is:

  • fontos a mérték: meddig csináljuk, mennyire drasztikusan,
  • a nekünk megfelelő módszer alkalmazása: hirtelen miket vonunk meg szintén drasztikusan a szervezetünktől, az egészségügyi állapotunknak mivel nem ártunk,
  • a cél ne az legyen, hogy irreálisan rövid idő fogyjunk sokat, csak hogy a strandon majd jobban nézzünk ki, hanem inkább arra fókuszáljunk, hogy a szervezetünket mentesítsük sok-sok felhalmozódott méreganyagtól.

Ma már elég nagy ipar épült fel a trendi tisztítókúra témakörre:

  • szállodák kínálnak különböző méregtelenítő, lébőjt kúrákat
  • a drogériák, gyógyszertárak polcairól halomban dől felénk a számtalan tea, turmixpor
  • az interneten egy vagyonért kínálnak csodacsomagokat, amikkel kiöljük a mérget a testünkből és persze akár 10 kiló mínusztól is megszabadulunk.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyire hisz ezekben… Rövid távon valóban hatásos, de amennyi előnnyel jár, ugyanannyi hátránya is van a szervezetre, ha utána nem változtatunk az életmódunkon.

Ettől függetlenül célszerű tavasszal mindenkinek az egészsége érdekében megtisztítani a szervezetét a sok méreganyagtól, aminek köszönhetően erősödik immunrendszerünk és energikusabbak is leszünk. A sok táplálék kiegészítő, csodaszer helyett olyan kúrát érdemes választani, ami a magas folyadék-, rost-, zöldség és gyümölcsbevitelre épül, azaz természetes és egészséges alapanyagokból áll az ismeretlen szerek helyett.

  • fogyasszunk sok magas anti-oxidáns tartalmú friss gyümölcsöt, zöldséget, salátát,
  • ne feledjük a fokhagyma, hagyma jótékony hatását: segít a szervezetnek termelni anti-oxidánst,
  • igyunk napi 2-3 liter folyadékot,
  • kerüljük az ételek fűszerezését, a húsfogyasztást, a kenyereket, a feldolgozott ételeket, gyorséttermeket, sülteket, fehér lisztet, cukrot,
  • mérsékeljük a kávé, alkohol és cigarettafogyasztást.

És ami fontos, hogy mozogjunk! Nem muszáj rögtön futni, elég ha kezdjük nagy-nagy sétákkal, úszunk. Valamint, hogy kívülről is rásegítsünk a méregtelenítésre, hasznos, ha egy-két szaunázást is beiktatunk.

Kellemes feltöltődést és megtisztulást mindenkinek! :)

Szólj hozzá

tavasz táplálkozás egészség életmód méregtelenítés egészséges egészséges táplálkozás egészséges életmód tisztítókúra tavaszi feltöltődés