2017. ápr 26.

4 egészséges, diétás, gyors muffin reggelire

írta: angi.gy
4 egészséges, diétás, gyors muffin reggelire

Én sokszor bajban vagyok, hogy mit is egyek reggelire, mert szinte mindig ugyanazon pár 10 ételt váltogatom, ami sokszor már eléggé unalmas. Holott a reggeli tényleg az egyik legfontosabb étkezés: elindítja a napunkat, testünket és lelkünket, valamint lássuk be, optimális esetben ez az az időpont, amikor még magunk vagyunk a gondolatokkal, kicsit rápihenünk a ránk váró fárasztó napra.

Szóval, én mindig keresgetem az új inspirációkat, amik természetesen egészségesek, különlegesek, viszont fontos, hogy gyorsan el is készüljek vele.

Most hoztam Nektek 4 különleges, diétás reggelit, és a post végén még videós segítséget is találtok az elkészítéshez :). Ami plusz jó hír, hogy mind a laktózérzékenyek, gluténérzékenyek, vegetáriánusok is találnak megfelelő finomságot. Mivel muffinokról beszélünk, a sütést nem úszhatjuk meg, ez kb. 30 perc, de addig pont megihatjuk a reggeli kávénkat/teánkat.

ZABPELYHES MUFFIN

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • ½ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) mandula tej
  • ¼ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) juharszirup (ha nem fogyasztasz cukrot, akkor helyettesítsd agave sziruppal)
  • ½ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) görög joghurt
  • 1½ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • csipetnyi só
  • a tetejére díszítésnek mehet: szeletelt eper, áfonya, szeletelt alma, étcsoki, apróra vágott mogyoró, aszalt áfonya
  • muffin sütőforma

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 180˚C-ra.
  • Vegyél elő egy nagy tálat. Először a banánt nyomd villával pépesre, majd add hozzá a tojást, vanília aromát, tejet, juhar v. agave szirupot és kever össze. Ezt követően mehet bele a görög joghurt. Újra keverd össze. Add hozzá a zabpelyhet, fahájat, sütőport és a sót, és keverd jól össze.
  • Vegyük elő a muffin sütőt. Ha nem szilikon, vajazzuk ki. Töltsük be a masszát a formákba, kb. 2/3-ig.
  • A tetejére tegyük rá az extra díszítőelemeket, szabadon: friss vagy aszalt gyümölcs, étcsoki,…
  • Süssük kb. 30 percig. Végezzünk tűpróbát, amikor nem ragad már a tészta, kivehetjük.

 

TOJÁSOS POHÁRKÁK

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • bors
  • spenót
  • kockára vágott paradicsom
  • brokkoli (kis rózsákra vágva)
  • reszelt cheddar sajt
  • kockára vágott paprika
  • szeletelt hagyma
  • szeletelt gomba
  • szeletelt spárga
  • apróra vágott sült bacon kockák
  • muffin sütőforma

 Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 180˚C-ra.
  • Töltsük meg a muffin formát kombinálva a fenti vagy tetszőleges zöldségekkel. Itt gyakorlatilag tényleg bármilyen friss zöldséget szabadon használhatunk. Jelen esetben pl. spenót + paradicsom, brokkoli + cheddar sajt, paprika + hagyma, brokkoli + paprika, spárga + bacon, spenót + gomba.
  • Keverjük össze az 5 tojást egy csészében és töltsünk mindegyik formába a zöldségek tetejére.
  • Szórjuk meg sóval és borssal a tetejét.
  • Süssük kb. 30 percig. Végezzünk tűpróbát, amikor nem ragad már a tészta, kivehetjük.

 

JOGHURTOS GRANOLA MUFFINOK

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 1½ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) zabpehely
  • ¼ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) méz
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • csipetnyi só
  • töltelék ötletek: görög joghurt, eper szeletek, áfonya, szeletelt mangó, ananász szeletek, kiwi szeletek, banán karikák, étcsoki
  • muffin sütőforma

 Elkészítés:

  • Vegyél elő egy nagy tálat. Először a banánt nyomd villával pépesre, majd add hozzá a zabpelyhet, mézet, vanília aromát, fahéjat, sót és keverd össze.
  • Vegyük elő a muffin sütőt. Ha nem szilikon, vajazzuk ki. Töltsük be a masszát a formákba, és egy kanál segítségével nyomjuk szét úgy, hogy a forma széleire kerüljön a granola, kvázi kis pohár formát alkotva.
  • Pihentessük egy órát, közben a sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra.
  • Süssük kb. 30 percig. Végezzünk tűpróbát, amikor nem ragad már a tészta, kivehetjük.
  • Ha kész, tegyünk mindegyik közepére egy kanálnyi görög joghurtot, majd jöhetnek a gyümölcsök ízlés szerint.

 

ÉDES BURGONYÁS MUFFINOK

Hozzávalók:

  • 1 édes burgonya, reszelve
  • ¼ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) panko (házilag is elkészítheted)
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fokhagyma por
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál bors
  • brokkoli (kis rózsákra vágva)
  • reszelt cheddar sajt
  • szeletelt hagyma
  • kockára vágott paprika
  • mozzarella szeletek
  • tojás
  • aprított bacon
  • ízlés szerint só és bors
  • muffin sütőforma

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 180˚C-ra.
  • Nagy lyukú reszelőn reszeld le az édes burgonyát.
  • Vegyél elő egy nagy tálat, és tedd bele a burgonyát, pankot, olívaolajt, fokhagyma port, sót és borsot, majd keverd jól össze.
  • Vegyük elő a muffin sütőt. Ha nem szilikon, vajazzuk ki. Töltsük be a masszát a formákba. Süssük kb. 30 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  • Tegyük rá ízlés szerint a tölteléket: pl. brokkoli + cheddar sajt, paprika + hagyma + mozzarella.
  • Egy kanál segítségével a még üres formákban nyomjuk szét a megsült masszát. Üssünk a közepére egy tojást és tegyünk rá bacon szeleteket, majd ízesítsük sóval és borssal.
  • Tegyük vissza a sütőbe 10 percre.

 És akkor a videós segítség.

Jó étvágyat és szép reggeleket! :)

Recept és kép forrása: www.buzzfeed.com

Szólj hozzá

reggeli táplálkozás cukorbetegség egészség süti életmód diéta recept sütemény sütés gluténmentes húsmentes egészséges vegetáriánus egészséges táplálkozás egészséges életmód laktózmentes diabétesz cukormentes lisztmentes egészséges reggeli sutes cukornélkül lisznélkül fitness reggeli