2017. ápr 14.

Húsmentes húsvéti menü

írta: egeszsegesek
Húsmentes húsvéti menü

egészséges ünnepi ételek vegetáriánusoknak

sparga.jpgGyerekként nagyon imádtam a Húsvétot. A készülődésből nem láttam a fáradozást, csak a sok színt, illatot és a közös mókát, amikor besegíthettem anyunak és testvéremnek a tojásfestésbe, díszítéstbe, kalács sütésbe és főzés bizonyos fázisaiba Ez egy olyan nap volt mindig, amikor nem számított ki mennyire elfoglalt általában, ebben a pár napban együtt csináltunk mindent, ami örök emlék marad.

Idővel aztán elköltöztem és már nem volt időm hazajárni. Elmaradtak a közös készülődések és élmények. Mivel nem eszem húst 25 éve, így a sonka és annak levében főzött tojás sem hozott lázba.

Majd ennyi idő elteltével ismét rádöbbentem, hogy erre szükségünk van. Párom családja szerencsére tartja a hagyományokat és felnőtt fejjel boldogan keresem a lakásban elrejtett tojásokat, amit a locsolás után kutathatunk fel és csatlakozom a pompásan megterített asztalhoz, amin az ilyenkor szokásos hús hegyek hevernek, de mióta én is részese vagyok ennek az eseménynek, azóta a húsmentes részleg is megjelent. 

Ma már egyre többen vagyunk, akik bizonyos okokból húsmentesen táplálkozunk. Nekik szeretnék pár alternatívát bemutatni, hogy friss zöldségekből egészséges vitaminokhoz, ásványokhoz jussunk és valami nagyon finommal csatlakozhassunk a többiekhez.

Grillezett spárga

Egy csokor spárgát mossunk meg, majd az alsó, fás részét távolítsuk el; egyszerűen roppantsuk le az alsó végét, ami épp ott fog lepattanni, ahonnan már a fás. Öntsük nyakon egy kis olíva olajjal, majd sózzuk, borsozzuk és már mehet is a grillező tálba, amiben 3-4 perc alatt megpirul és szép rácsos mintát is kap.

4 db tojást üssünk bele egy tálkába. Forraljunk vízet, amibe adjunk egy kanál sót és fél citrom levét. Amikor már forr a víz keverjük meg jól, hogy örvény képződjön a közepében és óvatosan csúsztassuk bele a 4 db tojást, amit már leütöttünk korábban. 3 perc forró fürdőzés után lyukacsos kanállal vegyük ki a tojásokat, aminek a fehérje már eddigre megfő, de a sárgája lágy marad a fehér héjazatban. Legyünk óvatosak, hogy ne szakadjon ki.

A spárgákat helyezzük egy nagyobb tányérra egymás mellé, a buggyantott tojásokat ültessük a tetejükre, majd egy kis citromlével locsoljuk meg ismét az egészet. Sóval, borssal ízesíthetjük még, majd reszeljünk rá némi sajtot.

Rusztikus vegetáriánus töltött lepény

zoldseges_taska.jpgHosszú neve ellenére ez is egy igen gyorsan elkészíthető étel.

A tésztához gyúrjunk össze 2 bögre lisztet, 200 g teavajjal, 2 teáskanál sóval és egy evőkanál vízzel. Dolgozzuk össze gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon fel nagyon a kezünk melegétől, majd a kis gombóc mehet be a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.

A töltelékhez jó már idei zöldséget használni: répát, spárgát, gombát, újhagymát és fokhagymát. A zöldségeket aprítsuk fel 2 centis darabokra, majd pároljuk meg vajon. A végén a hagymával, fokhagymával együtt forgassuk össze őket kis olíva olajjal, sóval és borssal.

A már visszahűtött tésztából nyújtsunk fél centi vastag köröket, melyeknek közepére kanalazzuk rá a zöldségeket, majd a tészta szélét hajtsuk fel, hogy a képen látható táskákat kapjuk. Ízlés szerint készíthetünk kisebb vagy nagyobb táskákat. Kinek mi tetszik. Akinek ez így kevésnek tűnik, az üthet a kosárkákba egy-egy tojást is.

Mehet is be az előmelegített, 170 fokos sütőbe, ahol 10-18 perc alatt szép barnára sül, függően a mérettől. Akkor jó, ha a tésztánk már szép barna, felső, száraz részén roppanós.

Spárgás, cukkinis frittata

frittata.jpg
Forrásban levő vízben 1 perc alatt puhítsunk meg egy marék spárgát és kb ezzel megegyező mennyiségű felezett, fél centi vastag karikára vágott cukkinit. Ennél több idő nem kell neki, mert később még puhulni fog a sütőben és így a vitaminok sem távoznak.

Egy tálba üssünk bele 8 db toját és keverjük el jól fél teáskanál sóval és negyed teáskanál borssal.

Egy magas falú fém serpenyőben, aminek fém a fogantyúja is és betehető később a sütőbe, melegítsünk olajat. Öntsük bele a tojásos mixünket és közepes lángon forgassuk át, míg kezdenek megjelenni benne keményebb darabok. Kb 3 perc. Ekkor szórjuk meg egy marék, kockára vágott ricottaval, a cukkinis, spárgás keverékünkkel szépen elterítve, majd mehet be a serpenyő a sütőbe 20 percre 150 fokon.

A fenti receptek mindegyike viszonylag gyors, egyszerű. Az elkészítésnél nagyobb munka kimenteni magunknak egy pár adagot a többi húsevőtől, így ha többen lennének, úgy érdemes duplázni a mennyiségeket.

Akinek hiányzik ehhez egy finom és nem mindennapi leves, úgy próbálja ki a rendhagyó gesztenyekrémlevest.

Más érdekes és egészséges recepteket találhasz még az egeszsegguru.blog.hu oldalunkon.

Szólj hozzá

barátok család húsvét táplálkozás egészség boldogság életmód diéta tojás élmény recept vacsora spárga ricotta bruschetta olasz konyha sütés húsmentes egészséges vegetáriánus vegetarianus egészséges táplálkozás egészséges életmód húsvéti menü calorie buggyantott tojás boldog élet sparga olasz recept egészséges reggeli C-vitamin szezonális zöldség