2017. ápr 12.

Rendhagyó leves húsvétra: gesztenyekrémleves rumos mazsolával :)

írta: angi.gy
Rendhagyó leves húsvétra: gesztenyekrémleves rumos mazsolával :)

img_9852.JPEG

A gesztenyés ételeket inkább karácsonykor szoktuk az ünnepi asztalra tálalni, de nálunk akkora sikere volt 2 éve, hogy a család húsvétra is ezt rendelte rögtön. Azóta ez egy standard, jól bevált ünnepi levessé nőtte ki magát, és mivel itt a jó idő, (reméljük a húsvéti ünnepek is napsütéssel telnek) nincs is jobb, mint egy finom, hideg krémleves.

Hozzávalók 4 főre:

  • 10 dkg mazsola
  • 1 kis üveges rumaroma + pici tej
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 8 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál méz
  • botmixer

Ha egészségesebben, cukormentesen szeretnénk elkészíteni:

  • a cukros gesztenyemassza helyett vegyünk édesítőszeres verziót (a Maroni gyárt ilyet), vagy vehetünk natúrt is, és főzés közben több édesítőszert teszünk a levesbe, ezzel pótolva a natúr gesztenyemasszából hiányzó cukrot.
  • a cukor helyett használjunk édesítőszert. A pótlási arányokról itt már írtunk, de röviden: ha nyírfacukrot használunk, akkor 10-15%-kal kell több mint a cukorból, ha az eritritet választjuk, abból másfélszer annyi kell, mint a megadott cukor mennyisége.
  • a vaníliás puding helyett én Norbi Update vagy Nyírfacukor gluténmentes pudingport szoktam használni.
  • a vaníliás cukor helyett szintén a Norbi Update Vanilla Sweet édesítőszeres verziót szoktam venni, de a Nyírfacukornak is van vaníliacukor terméke.
  • a mézet simán elhagyhatjuk, anélkül is isteni finom :)

Elkészítés:

A mazsolát áztassuk be a rumaromával ízesített tejbe. A gesztenyemasszát nyomjuk össze villával. A pudingot és cukrot keverjük simára pár kanál tejjel. A maradék tejet forraljuk fel, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a pudingos tejet. Ezután jöhet bele az összetört gesztenyemassza. Szintén folyamatos keverés mellett 1-2 percig főzzük. (Ha natúr gesztenyemasszát vettünk, itt kezdjük kóstolni, hogy elég édes-e, ha nem, adjunk még hozzá édesítőszert.) Vegyük le a tűzről és keverjük bele a vaníliás cukrot. Ezt követően habosítsuk fel a botmixerrel. 

Ha hidegen szeretnénk tálalni (úgy finomabb), hűtsük le. 

Tálaláskor mehet a leves tetejére a rumos mazsola, és ízlés szerint mézzel díszíthetjük még.

Ha kipróbálnátok egy fantasztikus vendégváró falatot, íme egy isteni finom medvehagymás tekercs, illetve ajánljuk a tuti házi fonott kalácsot is a sonka mellé :).

Kellemes húsvétot és jó étvágyat! :)

 

Szólj hozzá

leves húsvét táplálkozás cukorbetegség diéta tippek édesség recept gesztenye krémleves egészséges egészséges táplálkozás egészséges életmód norbi update húsvéti menü diabétesz cukormentes inzulinrezisztencia gesztenyekrémleves eritrit gesztenyeleves cukornélkül húsvéti leves