2017. ápr 24.

Az élet mérleghintája

írta: egeszsegesek
Az élet mérleghintája

Már mindenkinek a könyökén jön ki a munka-magánélet egyensúly, annyiszor hallottuk már, és sokunknak annyira nem jön össze, hogy már csak legyintünk. Pedig van remény, csak akarni kell!

Neked is biztos volt már olyan, hogy neheztelően nézett rád a párod, mert már megint túlóráznod kellett, esetleg vacsora közben válaszoltad meg az e-mailjeidet. Vagy megorroltak rád a haverok, mert a munkád megint fontosabb volt. Ilyen, vagy hasonló helyzetekbe mindnyájan kerülhetünk (mondjuk ki, kerülünk is), de ha nem akarod, hogy maga alá temessen, akkor álljon itt pár egyszerű gondolat, ami talán segíthet.

  1. Döntsd el, hogy változtatsz!
    Tudod ez is fejben dől el, ha nem akarsz változtatni, akkor biztos minden marad a régiben. ÁLLJ NEKI, készíts tervet, hogyan akarod elérni a célodat!
  2. Tisztázd, neked mi is az egyensúly!
    Egyikünk sincs pontosan ugyanabban az élethelyzetben, rangsorolj, mit akarsz elérni, és mikor. Tarts önvizsgálatot, hogy számodra milyen az ideális összhang a család és a munka között. Nyilván amíg fiatal vagy, jobban koncentrálhatsz a karrieredre, egy-két beáldozott este, amit munkával töltesz nem a világ vége. Vagy ha épp egy fontos projekten dolgozol, megbeszélheted otthon, hogy ez most számodra fontos. Csak ne legyen a „mindig-éppen-aktuális” feladat a legfontosabb.
  3. Találd meg a szépséget a munkádban!
    Ha szereted, amit csinálsz, és ezt a családod is látja rajtad, akkor nyilván ők is több támogatást fognak neked nyújtani benne. Ráadásul, ha nem robotként éled meg a munkád, akkor kevésbé leszel frusztrált, ami a családi életedre is kihatással lesz.
  4. Ne félj másokra is felelősséget bízni!
    Ha csapatban dolgozol, akkor az legyen igazi csapatmunka! Ne hidd, hogy csak az lehet tökéletesen megcsinálva, amit saját kezűleg végzel el. Ha te értesz a legjobban valamihez, akkor inkább taníts meg rá másokat is, a befektetett idő később busásan megtérül.
  5. Összpontosíts arra, amit éppen csinálsz!
    Mindig, mindenhol légy jelen, ne csak testben, de lélekben is. Nem csak a családdal töltött idő mennyisége számít, hanem a minősége is. Másrészről, ha naphosszat csak a telefonodat lesed, hogy mi van otthon, és nem végzel a napi munkáddal, akkor marad a túlóra, meg a feladatok tologatása.
  6. Legyen pontos napirended!
    Fontos, hogy előre lásd, mikor mit kell megtenned, nyugodtan beírhatod a céges határidőnaplódba, hogy mikor mentek a pároddal vacsorázni, vagy mikor lesz a gyereknek fellépése, amin ott a helyed. Ezáltal a családdal töltött idővel is tervezni tudsz, amikor gyorsan még valamit be kell szorítani a napirendedbe.
  7. Légy kreatív!
    Nos ha fontos a napirend, akkor fontos azt is hozzátenni, hogy nem mindig fogod tudni tartani azt. Ezért légy találékony, esetleg legyenek B terveid is, ha valami nem jön össze.
  8. Ne vidd magaddal a stresszt!
    Legyen ez igaz oda-vissza, ne vidd haza a munkahelyi stresszt, de az otthoni se akadályozza a hatékony munkavégzésed. A családod nem arra kíváncsi, hogy már megint nem ismerték el kellőképpen a munkád, de a kollégáidat sem biztos, hogy az érdekli, hogy nem megy a gyereknek a matek.
  9. Ne a munkahelyedtől várd a megoldást!
    Nos, tőlük semmiképpen ne, mert a céged alapjában véve abban érdekelt, hogy a munka az első, minden más csak utána jöhet. Ezt a gesztenyét bizony neked kell kikaparni magadnak.
  10. Légy reális!
    Légy reális, ahol teljesítményorientált munka folyik, ott mindig lesznek szoros határidők, és mindig lesz valamennyi túlóra is. Beszéld meg a pároddal, hogy ezeket az időszakokat vészeljétek át, vagy ha végképp tarthatatlan a helyzet, próbálj másik beosztást kérni a cégnél, amíg nem rendeződnek otthon a dolgok.

+1. Szánj időt magadra is!
Ha idáig értél az olvasásban, akkor ezt a pontot ki is pipálhatod, mert legalább öt percet szántál önmagadra. :)
De viccen kívül, heti egy-két órát mindenkinek kéne szakítani magára is lelki kondíciójának megőrzése érdekében. Menj el sportolni, vagy jógázni, vagy csinálj akármit, ami lelkileg feltölt, és segít fenntartani a pozitív hozzáállásodat.

 

Szólj hozzá

munka életmód magánélet egyensúly egészséges életmód lelkiállapot lelki egészség minőségi idő work-life balance stresszcsökkentés munka-magánélet egyensúly