Rendhagyó leves húsvétra: gesztenyekrémleves rumos mazsolával :)
A gesztenyés ételeket inkább karácsonykor szoktuk az ünnepi asztalra tálalni, de nálunk akkora sikere volt 2 éve, hogy a család húsvétra is ezt rendelte rögtön. Azóta ez egy standard, jól bevált ünnepi levessé nőtte ki magát, és mivel itt a jó idő, (reméljük a húsvéti ünnepek is napsütéssel telnek) nincs is jobb, mint egy finom, hideg krémleves.
Hozzávalók 4 főre:
- 10 dkg mazsola
- 1 kis üveges rumaroma + pici tej
- 25 dkg gesztenyemassza
- 8 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál méz
- botmixer
Ha egészségesebben, cukormentesen szeretnénk elkészíteni:
- a cukros gesztenyemassza helyett vegyünk édesítőszeres verziót (a Maroni gyárt ilyet), vagy vehetünk natúrt is, és főzés közben több édesítőszert teszünk a levesbe, ezzel pótolva a natúr gesztenyemasszából hiányzó cukrot.
- a cukor helyett használjunk édesítőszert. A pótlási arányokról itt már írtunk, de röviden: ha nyírfacukrot használunk, akkor 10-15%-kal kell több mint a cukorból, ha az eritritet választjuk, abból másfélszer annyi kell, mint a megadott cukor mennyisége.
- a vaníliás puding helyett én Norbi Update vagy Nyírfacukor gluténmentes pudingport szoktam használni.
- a vaníliás cukor helyett szintén a Norbi Update Vanilla Sweet édesítőszeres verziót szoktam venni, de a Nyírfacukornak is van vaníliacukor terméke.
- a mézet simán elhagyhatjuk, anélkül is isteni finom :)
Elkészítés:
A mazsolát áztassuk be a rumaromával ízesített tejbe. A gesztenyemasszát nyomjuk össze villával. A pudingot és cukrot keverjük simára pár kanál tejjel. A maradék tejet forraljuk fel, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a pudingos tejet. Ezután jöhet bele az összetört gesztenyemassza. Szintén folyamatos keverés mellett 1-2 percig főzzük. (Ha natúr gesztenyemasszát vettünk, itt kezdjük kóstolni, hogy elég édes-e, ha nem, adjunk még hozzá édesítőszert.) Vegyük le a tűzről és keverjük bele a vaníliás cukrot. Ezt követően habosítsuk fel a botmixerrel.
Ha hidegen szeretnénk tálalni (úgy finomabb), hűtsük le.
Tálaláskor mehet a leves tetejére a rumos mazsola, és ízlés szerint mézzel díszíthetjük még.
Ha kipróbálnátok egy fantasztikus vendégváró falatot, íme egy isteni finom medvehagymás tekercs, illetve ajánljuk a tuti házi fonott kalácsot is a sonka mellé :).
Kellemes húsvétot és jó étvágyat! :)