2017. ápr 19.

Tippek az egészséges és szép kezekért

írta: angi.gy
Tippek az egészséges és szép kezekért

Sokan elfelejtkezünk arról, hogy a kezeink is milyen fontos szerepet játszanak mind a kommunikációban, mind a megjelenésünkben. Lássuk be, az első találkozáskor mi is mindig górcső alá vesszük az "idegen" személy kezét... Pontosan ezért igenis nagy szerepe van kezünk ápoltságának az első benyomás kialakításában.

Szakértőnket, Eigner Roxana mester kézápoló és műkörömépítőt kérdeztük, hogy mit tehetünk azért, hogy a kezünk ne legyen gátja a pozitív kép kialakulásának.

Tisztítás: fontos, hogy megfelelően tisztítsuk kezeinket! Mivel már szinte mindenhol folyékony szappant használunk, nem baj, ha otthonra hagyományos szappant szerzünk be. A gyengébb minőségű, lúgos szappanok helyett válasszunk inkább nagyobb zsírtartalmú, bőrápoló krémet is tartalmazó szappant! Minél tovább éri víz a kezünket, annál inkább kiszárad, így kézmosás után ha lehet, azonnal krémezzük be a kezünket. Ezzel a vizet is bent tartjuk és még a kiszáradást is megelőzzük.

Fertőtlenítés: ha bacis időjárás van, vagy tömegközlekedünk, figyeljünk a kézfertőtlenítésre, viszont fontos, hogy ne essünk túlzásba! Nem kell mindig használnunk a kis kiszerelésű fertőtlenítőket, mert a túlzott használata nagyon száríthatja bőrünket a bennük lévő alkohol miatt.

Hidratálás: kezünk hidratálása nem csak télen és a hidegben fontos, hanem minden évszakban. Megelőzzük a kiszáradást, illetve az öregedést is késleltetjük a rendszeres ápolással.

  • Napi kétszer, reggel és este is célszerű kézkrémmel ápolni bőrünket. Jól masszírozzuk be a krémet és várjuk meg, míg bőrünk beszívja a krémet.
  • Télen és hidegben mindenképp valami erősebb hidratáló krémet válasszunk.
  • Amivel biztos nem tudunk mellényúlni, azok az ásványi olajakat és glicerint tartalmazó, kifejezetten kézápolásra szánt krémek.
  • Öregségi (máj) foltok ellen nagyon jók a C-vitamint tartalmazó krémek.
  • A magas E-vitamin tartalmú krémek késleltetik az öregedést, segítenek a sejtmegújulásban, és még fertőtlenítő hatása is van.
  • Ha nagyon száraz, repedezett a bőrünk a hidratálás ellenére is, keressünk fel egy szakembert egy paraffinos kézápolás céljából.
  • Az otthoni kemény víz nagyon szárítja a bőrünket, ebben az esetben méginkább figyeljünk a hidratálásra.

Tisztító szerek: ha máskor nem, a hétvégi takarítások alkalmával biztosan érintkezünk vegyszerekkel. Fontos védeni a káros anyagoktól bőrünket, ezért minden esetben használjunk védőkesztyűt! A legjobb választás a pamutbelsővel rendelkező gumikesztyű, hiszen a gumikesztyű okozta izzadságot jól felszívja a pamut. Ha ebben kényelmetlen a házimunka, vegyünk sima nejlonkesztyűt, az is jobb, mint a semmi.

Köröm:

  • ha gyenge a körmünk, gyakran betörik, E-vitaminos hatóanyaggal rendelkező lakkal ápoljuk.
  • ha lemezesen felválik a körmünk, annak 2 oka lehet:
    • vagy vegyszereknek tettük ki körmünket - mindig figyeljünk a védelemre, használjunk kesztyűt
    • valamilyen vitaminhiányunk van (A, B, C, cink, vas) - ha kóros már a tünet, menjünk el csináltatni egy vérképet, és pótoljuk a hiányzó vitamint.
  • a körömrágás egy nagyon gyakori probléma, sajnos erre tuti recept nincs. Hölgyek esetében célszerű kipróbálni a géllakkot vagy műkörmöt, hátha az visszahúzó erő :).

 További szép tavaszt kívánunk Nektek! :)

Kép forrása: www.imagefully.com

Szólj hozzá

tavasz egészség kéz tippek pihenés egészséges köröm egészséges életmód hidratálás kézápolás ápolt kéz