2017. ápr 08.

Medvehagyma, az egészséges kényeztetés

írta: egeszsegesek
Medvehagyma, az egészséges kényeztetés

20170406_201958.jpg A piacot járva megláttam idén az első csokor medvehagymát, aminek nem bírtam ellenállni. Nekem ez jelenti a tavasz beköszöntét. A szokásos zöldségek között feltűnnek a szezonális finomságok, mint az említett medvehagyma, zöld és fehér spárga, amire van egy bő hónapunk, hogy mindenféle finomságot készítsünk belőle. Szerencsére ma már rengeteg recept ismert ezek elkészítésére és nem turmixolja mindenki össze a korábban kizárólagosan használt krémlevessé… bár annak is kitűnő az ízük.
medvehagyma.jpgSokan úgy tartják, hogy a medvehagyma egy manapság divattá vált extravagancia, pedig ez a zöld levél és hagymája már nagyon rég jelen van a magyar konyhákban. Korábban gyógyító növényként tartották számon, de szegényebb háztartásokban már akkor is hasznosították az ételek finomabbá tételére a fokhagymára emlékeztető különleges aromája miatt.

 A medvehagyma nem csak az étvágy fokozására alkalmas, de jót tesz az emésztőrendszernek is. A népi orvoslás szerint csökkenti a vérnyomást és magas C-vitamin tartalma miatt ellenállóbbá teszi a szervezetet. Ezen felül még a hurutos megbetegedés panaszainak enyhítésére is szolgál, valamint bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsággal is bír.

 Ezért nincs is annál jobb, mint ilyenkor tavasszal feltankolni a természet adta vitaminbombákkal. A lehető legtöbbet használom ezekből az étkezésemben, így a télen elhasznált tartalékaimat gyorsan újratöltöm, és új erővel vehetem fel a harcot a tavaszi fáradsággal szemben.

 Krémlevesekre rengeteg gyors recept van, de a medvehagyma azért sok más módon is felhasználható. Lehet belőle eltartható pestot készíteni, tejszínesen öntetet tésztára vagy húsok mellé, de én most egy önmagában is fogyasztható viszonylag gyors tekercset gyártottam belőle.

 Egy óra alatt elkészül, amiben benne van a kelesztési idő is, tehát ez idő alatt nyugodtan ihatunk egy teát, hogy a gyúrás fáradalmait kipihenhessük.

 Medvehagymás tekercs:

  • 500g      kenyérliszt vagy rozs és kenyérliszt keverve
  • 3 dl        víz
  • 25g        élesztő
  • 2 ek       só
  • 1 ek       méz
  • 50g        vaj
  • 1 csok.  Medvehagyma

 A vizet 30 fokosra melegítem, majd elkeverem a mézzel, így az ebbe kevert élesztő jól fogja érezni magát és 3-4 perc alatt felfut. Amint ez megvan az élesztős keveréket hozzáöntöm a liszthez, amibe már beletettem a sót. A kapott masszát kézzel vagy akinek van géppel gyúrom 10 percig. Ezzel nem szabad spórolni. Minél tovább gyúrja az ember, annál szebb lesz a tésztája. Már 5-7 perc után látható a változás. A darabkás alap elkezd finomodni és szép, formázható tésztát kapunk. Akkor jó, ha benyomjuk ujjunkkal a gombócot és az lassan, de rugalmasan visszaáll eredeti állapotba. Ekkor fedjük le a gombócunkat a tálban és hagyjuk pihenni 30 percet. Ennyi idő alatt kétszeresére fog nőni. Most kell elfogyasztani a megérdemelt teánkat, mert bizony a 10 perc gyúrás kimerítő, de roppant szórakoztató tud lenni.

 A medvehagymát közben aprítsuk fel apróra. Én nem szoktam túlzásba vinni és hagyom 1-1.5 centis darabokban.

A megkelt tésztát vágjuk két részre, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele, majd nyújtsuk ki fél centi vékony négyzetre. A vajjal (soha nem használok margarint) kenjük meg. Ne sajnáljuk, mert ez is isteni finom ízt ad majd neki. Vajazás után szórjuk meg jó gazdagon a medvehagymával. Szerintem nincs olyan, hogy túl sok csak arra figyeljünk, hogy majd fel tudjuk azért tekerni a tésztánkat.
medvehagyma_tekercs.jpgEzután feszesen feltekerjük és késsel 45 fokos szögben váltakozó irányba felvágjuk 10 centis darabokra. 180 fokos előmelegített sütőben 15-17 perc alatt szép barnára sül, ami kívül roppan, belül viszont a vaj és medvehagyma miatt lágy marad.

 A sütőből kivéve késztetést érez az ember, hogy azonnal nekiesen, mert az olvadt vaj és medvehagyma illata az egész lakást bejárja, de várjatok pár percet, mert ha megégetitek magatokat, úgy nem tudjátok kiélvezni a 3-4….7 utolsó darabot, amit meg akartok enni még belőle.

 Kevés hozzávaló, nem sok időbefektetés és a fent leírtak alapján roppant egészséges nass vagy akár körettel főétel is lehet.

Szólj hozzá

tavasz magyar táplálkozás egészség recept vitamin medvehagyma sütés egészséges kelt tészta gyógynövény egészséges életmód vitalitás cukormentes boldog élet C-vitamin népi orvoslás sutes vérnyomás csökkentés cukornélkül