Medvehagyma, az egészséges kényeztetés


A medvehagyma nem csak az étvágy fokozására alkalmas, de jót tesz az emésztőrendszernek is. A népi orvoslás szerint csökkenti a vérnyomást és magas C-vitamin tartalma miatt ellenállóbbá teszi a szervezetet. Ezen felül még a hurutos megbetegedés panaszainak enyhítésére is szolgál, valamint bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsággal is bír.
Ezért nincs is annál jobb, mint ilyenkor tavasszal feltankolni a természet adta vitaminbombákkal. A lehető legtöbbet használom ezekből az étkezésemben, így a télen elhasznált tartalékaimat gyorsan újratöltöm, és új erővel vehetem fel a harcot a tavaszi fáradsággal szemben.
Krémlevesekre rengeteg gyors recept van, de a medvehagyma azért sok más módon is felhasználható. Lehet belőle eltartható pestot készíteni, tejszínesen öntetet tésztára vagy húsok mellé, de én most egy önmagában is fogyasztható viszonylag gyors tekercset gyártottam belőle.
Egy óra alatt elkészül, amiben benne van a kelesztési idő is, tehát ez idő alatt nyugodtan ihatunk egy teát, hogy a gyúrás fáradalmait kipihenhessük.
Medvehagymás tekercs:
- 500g kenyérliszt vagy rozs és kenyérliszt keverve
- 3 dl víz
- 25g élesztő
- 2 ek só
- 1 ek méz
- 50g vaj
- 1 csok. Medvehagyma
A vizet 30 fokosra melegítem, majd elkeverem a mézzel, így az ebbe kevert élesztő jól fogja érezni magát és 3-4 perc alatt felfut. Amint ez megvan az élesztős keveréket hozzáöntöm a liszthez, amibe már beletettem a sót. A kapott masszát kézzel vagy akinek van géppel gyúrom 10 percig. Ezzel nem szabad spórolni. Minél tovább gyúrja az ember, annál szebb lesz a tésztája. Már 5-7 perc után látható a változás. A darabkás alap elkezd finomodni és szép, formázható tésztát kapunk. Akkor jó, ha benyomjuk ujjunkkal a gombócot és az lassan, de rugalmasan visszaáll eredeti állapotba. Ekkor fedjük le a gombócunkat a tálban és hagyjuk pihenni 30 percet. Ennyi idő alatt kétszeresére fog nőni. Most kell elfogyasztani a megérdemelt teánkat, mert bizony a 10 perc gyúrás kimerítő, de roppant szórakoztató tud lenni.
A medvehagymát közben aprítsuk fel apróra. Én nem szoktam túlzásba vinni és hagyom 1-1.5 centis darabokban.
A megkelt tésztát vágjuk két részre, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele, majd nyújtsuk ki fél centi vékony négyzetre. A vajjal (soha nem használok margarint) kenjük meg. Ne sajnáljuk, mert ez is isteni finom ízt ad majd neki. Vajazás után szórjuk meg jó gazdagon a medvehagymával. Szerintem nincs olyan, hogy túl sok csak arra figyeljünk, hogy majd fel tudjuk azért tekerni a tésztánkat.

A sütőből kivéve késztetést érez az ember, hogy azonnal nekiesen, mert az olvadt vaj és medvehagyma illata az egész lakást bejárja, de várjatok pár percet, mert ha megégetitek magatokat, úgy nem tudjátok kiélvezni a 3-4….7 utolsó darabot, amit meg akartok enni még belőle.
Kevés hozzávaló, nem sok időbefektetés és a fent leírtak alapján roppant egészséges nass vagy akár körettel főétel is lehet.