Kókuszos répatorta egészségesen :)
Ha már a nyuszi az egyik jelképe a húsvétnak, nem maradhat ki az ünnepi menüből a répatorta sem. Most egy különleges verziót hoztunk Nektek: a kókusz, gyömbér és fahéj igazán újszerűvé varázsolja a megszokott répatorta ízét.
HOZZÁVALÓK a tortához
- 1 csésze (kb. 2,5 dl) cukrozatlan kókuszreszelék
- növényi olaj spray
- 2 és 1/2 csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) liszt – én a sima Norbi lisztet szoktam használni, aminek csökkentett szénhidráttartalma van
- 2 teáskanál sütőpor
- másfél teáskanál só
- 3/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 45 dkg reszelt sárgarépa
- 1 csésze (kb. 2,5 dl) szobahőmérsékletű író - ha nem kaptál írót, lejjebb van egy házi tipp: tejet és citromot vegyél helyette
- 4 db szép nagy tojás
- 1 csésze kristálycukor (ha Nyírfacukorral helyettesíted, akkor 10-15%-kal kell több; ha eritrittel, abból másfélszer több kell, mint a cukor)
- 3/4 csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) barnacukor (ha Nyírfacukorral helyettesíted, akkor 10-15%-kal kell több; ha eritrittel, abból másfélszer több kell, mint a cukor)
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 3/4 csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) növényi olaj
- 1 csésze (kb. 2,5 dl) cukrozatlan kókuszpehely
HOZZÁVALÓK a krémhez
- 500 gr natúr krémsajt (a legjobb a Philadeplhia, de Mascarpone-val is finom)
- 2,75 dl sótlan, szobahőmérsékletű vaj
- 1 evőkanál + 1,5 teáskanál vanília kivonat
- egy csipetnyi só
- 6,3 dl porcukor (ha Nyírfacukorral helyettesíted, akkor 10-15%-kal kell több; ha eritrittel, abból másfélszer több kell, mint a cukor)
Extra eszköz
- 2 db. 24 cm átmérőjű tortaforma
Tippek:
Ha nem kaptunk írót, így tudunk gyorsan készíteni otthon: az egy csésze tejben keverjünk el 1 evőkanál frissen facsart citromlevelet. Várjunk 2 percet és már használhatjuk is :).
ELKÉSZÍTÉS
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a rácsot már helyezzük középre. A kókuszreszeléket tegyük rá egy sütőlapra elterítve és 3-5 percig süssük, amíg szép aranybarna nem lesz. Ha kész, vegyük ki, és hagyjuk kihűlni 5 percig.
- Közben a tortaformát fújjuk be az olajspray-vel, az aljára pedig tegyünk sütőpapírt.
- Egy közepes tálban keverjük össze a kókuszt, lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát, fahéjat és gyömbért.
- Egy másik közepes tálban pedig a lereszelt sárgarépát az íróval.
- A tojásokat keverjük habosra a cukrokkal és vaníliával robotgép/mixer segítségével magas fokozaton, amíg halványsárga nem lesz (kb. 4 perc). Ha kész, vegyük lejjebb a sebességet, adjuk hozzá fokozatosan az olajat, közben keverve. Jöhet hozzá a többi alapanyag felváltva: a sárgarépa és a száraz hozzávalók. Keverjük simára.
- Vegyük elő a 2 tortaformát, és osszuk ketté a tésztát a 2 sütiformába.
- Tegyük be a sütőbe mindkettőt, és kezdjük el sütni. Kb. félidőnél forgassuk el a formákat, hogy minden oldalán egyenletesen süljön meg. A teljes sütés 40-45 perc, de figyeljük folyamatosan, hogy mikor kezd szépen feljönni a közepe, és csinálhatunk tűpróbát is a közepén, hogy nyers-e még.
- Közben készítsük el a krémet: keverjük össze egy tálban (elektromos habverő közepes/nagy fokozatán) a krémsajtot és a vajat, amíg sima nem lesz. Adjuk hozzá a vanília kivonatot és sót. Csökkentsük a sebességet, és szépen lassan keverjük bele a porcukrot. Ezt követően újra magas sebességen keverjük, amíg könnyű nem lesz a krém (kb. 2 perc). Mehet hűvös helyre, amíg meg nem kenjük vele a tortát.
- Ha közben elkészült a torta, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni legalább 10 percig. Ezt követően kivehetjük szépen a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Az egyik tortát helyezzük a domborű felével lefelé egy tálra. Kenjük meg a tetejét szépen, egyenletesen a sajtkrémmel. Tegyük rá a másik tortát (szintén a domború felével lefelé). A maradék sajtkrémmel kenjük be a torta tetejét és oldalát. A kókuszpelyhekkel díszítsük az oldalát, akár a tetejét is. Tálalás előtt hagyjuk állni legalább 30 percig.
Jó étvágyat kívánunk és nagyon szép húsvétot! :)
Ha még bizonytalan vagy a húsvéti menüben, íme egy-két egészséges és finom ötlet: