2017. máj 04.

A hatékony kardió edzés

írta: egeszsegesek
A hatékony kardió edzés

kardio.jpg

Aki fogyni szeretne, vagy csak egészségesebben élni, esetleg életmódot váltani, abban felmerülhet a kérdés, hogy milyen mozgásformát is válasszon. A válasz legtöbbször az, végezzen kardió edzést! Eddig jó, de mennyit, hogyan, mikor, és tulajdonképpen mi is az kardió edzés?

Nos a kardió nem más, mint olyan mozgásforma, amely emelkedett pulzusszámmal jár, a szakemberek három formáját különböztetik meg: az alacsony pulzusszámon végzett, a magas pulzusszámon végzett edzés, és ezek kombinációja.
Az alacsony pulzusszámon folytatott edzés legfőbb előnye, hogy kevésbé megerőltető, így hosszabb ideig lehet csinálni akkor is, ha kezdő vagy, továbbá ez az edzésforma zsírt éget, a szervezet nem nyúl az izmokban tárolt szénhidrát raktárakhoz. Hátránya, hogy a változáshoz tényleg sokat kell csinálni. Legalább 45 perc, de inkább 1 óra hossza legyen az edzés, hetente minimum 4-5 alkalommal.
A magas pulzusszámon végzett edzés előnye, hogy több kalóriát éget el a szervezet rövidebb idő alatt, és előbb kezd alakformálódás beindulni. Hátránya viszont, hogy könnyen túledzettséghez, vagy sérüléshez vezethet, és az izmok regenerálódására is több időt, és figyelmet kell fordítani.
E kettő kombinációja az intervallumos edzés, amely azt jelenti, hogy a két előző mozgásformát váltogatod egy edzésen belül. Előnye, hogy nem követel a szervezettől annyit, mint a magas pulzusszámú edzés, viszont a hatása ahhoz nagyon hasonló.

Cikkünk folytatódik!

A kép forrása: larafitness.blog.hu

Szólj hozzá

egészség egészséges egészséges életmód vitalitás kardió edzés kardió Sport intervall edzés intervallum edzés állóképesség javítás