2017. ápr 13.

Húsvéti desszert: csokis "tojáskrémes" torta

írta: angi.gy
Húsvéti desszert: csokis "tojáskrémes" torta

Ha már húsvét, és a sonka+kalács mellé odakerül az asztalra a tojás, a desszertünket is dobjuk fel egy szép és különleges tojás design-nal :). Ahogy minden receptünk esetében, most is feltüntetjük Nektek, hogyan tudjátok egészségebben, cukor nélkül elkészíteni ezt a csodafinom tortát. 

HOZZÁVALÓK

A torta alaphoz:

  • 1/4 csésze (kb. 1/2 kocka) sótlan vaj olvasztva, és egy kevés a tepsi kikenéséhez
  • 28 db kakaós keksz, apróra törve (ezt pótolhatjuk diabetikus vagy édesítőszeres keksszel - pl. Detki)
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 1/4 csésze agave szirup (ha fogyasztasz cukrot, akkor 1/2 csésze light kukorica szirup)
  • 1/4 csésze szobahőmérsékletű krémsajt
  • 1/4 csésze (kb. 1/2 kocka) sótlan, szóbehőmérsékletű vaj, kis darabokra vágva
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1/8 teáskanál só
  • 3 csésze porcukor (ha édesítővel szeretnénk pótolni, itt találod a pótlási arányokat)
  • 5–6 csepp sárga ételszínezék
  • 1–2 csepp piros ételszínezék

A csokibevonathoz:

  • 12 uncia (kb. 340 gr) tejcsokoládé, kockára törve (helyettesíthető pl. a Wawel márkájú diabetikus csokival - Tescoban is kapható)
  • 6 uncia (kb. 170 gr) étcsoki, kockára törve (helyettesíthető pl. a Wawel márkájú diabetikus csokival - Tescoban is kapható)
  • 2 csésze tejszín (ezt szintén kiválthatjuk cukormentes tejszínnel, pl. Hulala)
  • csipet só
  • 3 evőkanál szobahőmérsékletű sótlan vaj, kis darabokra vágra
  • 1/2 evőkanál agave szirup (ha fogyasztasz cukrot, akkor 1 evőkanál light kukorica szirup)

Extrák:

  • 24 cm átmérőjű pite sütőforma, aminek az alja kivehető (12-16 szelet tortánk lesz)
  • 2 db habzsák

ELKÉSZÍTÉS

Tészta:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk ki a tepsit. Őrüljük finomra egy konyhagépben a kekszet és a sót. Majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, és addig keverjük a robotgéppel, míg össze nem áll.
  • Tegyük a masszát a sütőformába, úgy, hogy a közepére és oldalára is kerüljön tészta. Kb. 10 percig süssük, amíg a kéreg megszilárdul. Vegyük ki a sütőből, és hűtsük kb. 15 percig.

A töltelék:

  • Egy nagy tálban keverjük össze elektromos mixerrel (közepes sebességgel) a szirupot, krémsajtot, vajat, vaníliát és sót (kb. 1-2 perc). Adjuk hozzá a porcukrot és keverjük további 1-2 percig alacsony fokozaton, majd további 1-2 percig még közepes fokozaton.
  • A krém felét tegyük át egy közepes tálba. A sárga és piros ételszínezéket adjuk hozzá a tálban lévő krémhez, cseppenként, egyszerre mindkettőt, ez fogja megadni a krém narancssárgás (tojássárgája) színét. Ha kész, tegyük bele egy habzsákba.
  • A fennmaradó fél adagot is tegyük bele egy másik habzsákba, ez lesz a tojásfehérje krém. 

A csokibevonat elkészítése, és torta összeállítása:

  • A csokikat tegyük bele egy edénybe, és vízgőz felett, folyamatos keverés mellett olvasszuk meg.
  • Közben a tejszínt melegítsük fel egy másik edényben közepes hőmérsékleten, időnként megkeverve, amíg el kezd nem főni.
  • Adjuk hozzá a sót az olvasztott csokihoz, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá fokozatosan a tejszínt, amíg összeáll. Végül adjuk hozzá a szirupot is, és keverjük simára.
  • Az elkészült csokibevonatból 1,5 csészényit öntsünk a kihűlt tésztára, úgy hogy az oldalsó kéreg is csokibevonatos legyen. Azaz képezzünk az alján és az oldalán csokikérget.
  • A fennmaradó csokibevonatot tegyük félre. A tortát is pihentessük kb. 30 percig, amíg a csokikéreg ki nem hűl.
  • Ezt követően vágjunk a krémes nyomótasakok aljára lyukat.
  • A tojássárgás krémet vegyük elő először. A torta közepére kezdjük el kinyomni spirál formában kb. 7-8 cm szélességben és 1,5 cm vastagságban.
  • Most jöhet a “tojásfehérje” krém. A sárga krém köré ugyanúgy spirál formában kezdjük el kinyomni szűkebb csíkban (kb. fele olyan vastagságban, mint a sárga). Fontos, hogy úgy töltsük be a 2 krémet, hogy a kéregtől kb. 1,5 cm vastagságban maradjon még hely a csokibevonatnak.
  • A félretett csokibevonatot tegyük újra vízgőz fölé, és folyamatos keverés mellett addig hevítsük, amíg nem lesz folyós, önthető állaga.
  • Töltsük be a torta kihagyott kérgéhez és a tetejére. Fontos, ne töltsük túl!
  • Pihentessük legalább 3 órán át. Tálalás előtt 15 perccel tegyük szobahőmérsékletre.

Elkészíthetjük előző nap is. Az elkészítés után pihentessük, majd fedjük le és úgy tároljuk hűtőben.

Szép húsvétot és jó étvágyat! :)

Ha valami különleges levesre vágysz húsvétkor, próbáld ki a gesztenyekrémlevesünket.

Belevágnál a kalácssütésbe? Íme egy tuti fonott kalács recept!

Várd a vendégeket finom medvehagymás tekerccsel.

Fotó és recept forrása

Szólj hozzá

húsvét táplálkozás cukorbetegség süti diéta tippek torta édesség recept sütemény sütés desszert egészséges egészséges táplálkozás egészséges életmód húsvéti menü diabétesz cukormentes sutes cukornélkül