Húsvéti desszert: csokis "tojáskrémes" torta
Ha már húsvét, és a sonka+kalács mellé odakerül az asztalra a tojás, a desszertünket is dobjuk fel egy szép és különleges tojás design-nal :). Ahogy minden receptünk esetében, most is feltüntetjük Nektek, hogyan tudjátok egészségebben, cukor nélkül elkészíteni ezt a csodafinom tortát.
HOZZÁVALÓK
A torta alaphoz:
- 1/4 csésze (kb. 1/2 kocka) sótlan vaj olvasztva, és egy kevés a tepsi kikenéséhez
- 28 db kakaós keksz, apróra törve (ezt pótolhatjuk diabetikus vagy édesítőszeres keksszel - pl. Detki)
- csipet só
A töltelékhez:
- 1/4 csésze agave szirup (ha fogyasztasz cukrot, akkor 1/2 csésze light kukorica szirup)
- 1/4 csésze szobahőmérsékletű krémsajt
- 1/4 csésze (kb. 1/2 kocka) sótlan, szóbehőmérsékletű vaj, kis darabokra vágva
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1/8 teáskanál só
- 3 csésze porcukor (ha édesítővel szeretnénk pótolni, itt találod a pótlási arányokat)
- 5–6 csepp sárga ételszínezék
- 1–2 csepp piros ételszínezék
A csokibevonathoz:
- 12 uncia (kb. 340 gr) tejcsokoládé, kockára törve (helyettesíthető pl. a Wawel márkájú diabetikus csokival - Tescoban is kapható)
- 6 uncia (kb. 170 gr) étcsoki, kockára törve (helyettesíthető pl. a Wawel márkájú diabetikus csokival - Tescoban is kapható)
- 2 csésze tejszín (ezt szintén kiválthatjuk cukormentes tejszínnel, pl. Hulala)
- csipet só
- 3 evőkanál szobahőmérsékletű sótlan vaj, kis darabokra vágra
- 1/2 evőkanál agave szirup (ha fogyasztasz cukrot, akkor 1 evőkanál light kukorica szirup)
Extrák:
- 24 cm átmérőjű pite sütőforma, aminek az alja kivehető (12-16 szelet tortánk lesz)
- 2 db habzsák
ELKÉSZÍTÉS
Tészta:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk ki a tepsit. Őrüljük finomra egy konyhagépben a kekszet és a sót. Majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, és addig keverjük a robotgéppel, míg össze nem áll.
- Tegyük a masszát a sütőformába, úgy, hogy a közepére és oldalára is kerüljön tészta. Kb. 10 percig süssük, amíg a kéreg megszilárdul. Vegyük ki a sütőből, és hűtsük kb. 15 percig.
A töltelék:
- Egy nagy tálban keverjük össze elektromos mixerrel (közepes sebességgel) a szirupot, krémsajtot, vajat, vaníliát és sót (kb. 1-2 perc). Adjuk hozzá a porcukrot és keverjük további 1-2 percig alacsony fokozaton, majd további 1-2 percig még közepes fokozaton.
- A krém felét tegyük át egy közepes tálba. A sárga és piros ételszínezéket adjuk hozzá a tálban lévő krémhez, cseppenként, egyszerre mindkettőt, ez fogja megadni a krém narancssárgás (tojássárgája) színét. Ha kész, tegyük bele egy habzsákba.
- A fennmaradó fél adagot is tegyük bele egy másik habzsákba, ez lesz a tojásfehérje krém.
A csokibevonat elkészítése, és torta összeállítása:
- A csokikat tegyük bele egy edénybe, és vízgőz felett, folyamatos keverés mellett olvasszuk meg.
- Közben a tejszínt melegítsük fel egy másik edényben közepes hőmérsékleten, időnként megkeverve, amíg el kezd nem főni.
- Adjuk hozzá a sót az olvasztott csokihoz, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá fokozatosan a tejszínt, amíg összeáll. Végül adjuk hozzá a szirupot is, és keverjük simára.
- Az elkészült csokibevonatból 1,5 csészényit öntsünk a kihűlt tésztára, úgy hogy az oldalsó kéreg is csokibevonatos legyen. Azaz képezzünk az alján és az oldalán csokikérget.
- A fennmaradó csokibevonatot tegyük félre. A tortát is pihentessük kb. 30 percig, amíg a csokikéreg ki nem hűl.
- Ezt követően vágjunk a krémes nyomótasakok aljára lyukat.
- A tojássárgás krémet vegyük elő először. A torta közepére kezdjük el kinyomni spirál formában kb. 7-8 cm szélességben és 1,5 cm vastagságban.
- Most jöhet a “tojásfehérje” krém. A sárga krém köré ugyanúgy spirál formában kezdjük el kinyomni szűkebb csíkban (kb. fele olyan vastagságban, mint a sárga). Fontos, hogy úgy töltsük be a 2 krémet, hogy a kéregtől kb. 1,5 cm vastagságban maradjon még hely a csokibevonatnak.
- A félretett csokibevonatot tegyük újra vízgőz fölé, és folyamatos keverés mellett addig hevítsük, amíg nem lesz folyós, önthető állaga.
- Töltsük be a torta kihagyott kérgéhez és a tetejére. Fontos, ne töltsük túl!
- Pihentessük legalább 3 órán át. Tálalás előtt 15 perccel tegyük szobahőmérsékletre.
Elkészíthetjük előző nap is. Az elkészítés után pihentessük, majd fedjük le és úgy tároljuk hűtőben.
Szép húsvétot és jó étvágyat! :)
Ha valami különleges levesre vágysz húsvétkor, próbáld ki a gesztenyekrémlevesünket.
Belevágnál a kalácssütésbe? Íme egy tuti fonott kalács recept!
Várd a vendégeket finom medvehagymás tekerccsel.