2017. máj 01.

6 tipp, hogyan kerüld el a sportsérüléseket

írta: egeszsegesek
6 tipp, hogyan kerüld el a sportsérüléseket

sports.jpg

Talán nincs is annál rosszabb érzés, amikor lenne kedved, energiád edzeni, de tétlenségre kárhoztat egy fránya sérülés. Ha követed a következő hat lépést, elkerülheted, vagy sokkal ritkábbá teheted a sérülések kialakulását.

 

  1. Melegíts be!
    Ezt soha ne hagyd ki, akkor se, ha esetleg rövid az idő, amit edzésre tudsz szánni. Elég akár 15-20 perc is, de ha úgy érzed, neked többre van szükséged, hogy az izmaid elérjék az „üzemi hőfokot”, csinálhatod tovább is. A bemelegítés hossza sokban függhet még a fizikai állapotodtól, életkorodtól, edzettségi szintedtől is. A testedzést mindenképp rövid nyújtással, és alacsony intenzitású kardió edzéssel érdemes indítanod. Fontos még megjegyezni, hogy ha 30 percnél tovább leállsz az edzéssel, akkor a bemelegítést is - rövidített formában – újra el kell végezned.
  2. Légy türelmes magadhoz!
    Ne akarj rögtön a futópálya gepárdja, vagy a konditerem bikája lenni! Nyugodj meg, mindenki elkezdte valahol, csak legfeljebb már nem „emlékszik” rá. Fokozatosan emeld a terhelést, különben nagyon komoly sérüléseket kockáztatsz, amivel biztosan nem haladsz semerre, maximum az orvosi rendelőbe.
    Ahogy az idő múlásával növeled az edzések hosszát, és intenzitását, próbálj ki időnként különböző sportágakat. Egyrészt nem lesz olyan unalmas mindig ugyanazt csinálni, másrészt, ha változatosan terheled az izomcsoportjaidat, a sérülések kockázatát is jelentősen csökkentheted.
  3. Nyújts tréning után!
    Ez az edzést levezető rész a sérülések elkerülésének létfontosságú pontja, soha-soha ne hagyd ki! Mindig két szakaszból kell állnia, egy könnyű, alacsony intenzitású kardió részből (pl. egy könnyű kocogás), és egy alapos, de nem túlerőltetett nyújtásból. A helyes technika úgy néz ki, hogy a nyújtandó izomcsoportot nem túl nagy erővel, pumpáló mozgással nyújtod, majd kb. 10 másodpercig megtartod a pozíciót.
  4. Használj megfelelő felszerelést!
    Ízületid, ínszalagjaid védelme érdekében elengedhetetlen a minőségi, és aktuális tevékenységedhez való sportszerelés. Nem kell mondanom, hogy egy rossz futócipő többet árt, mint amennyi hasznot hajt maga a sport.  Az ideális cipőnek jól tartó sarka van, puha felső része, mely lehetőleg jól szellőzik. A talp lehetőleg legyen elég könnyű, és hajlékony, ugyanakkor nyújtson megfelelő védelmet elcsúszás ellen is.
  5. Tarts pihenőt!
    Hetente ugyanarra az izomcsoportra legfeljebb két-háromszor edz, hogy izmaid megfelelően tudjanak regenerálódni. Ez egyébként a fejlődésedhez is elengedhetetlen, hogy az izmaid adaptálódni tudjanak.
    Másfelől, ha érzed, hogy valahol fájni kezd, inkább pihentesd azt a testrészed egy-két hétig, semmiképp ne várd meg, amíg igazán nagy lesz a baj.
  6. Konzultálj egy sportorvossal!
    Nem szégyen kikérni orvos tanácsát arról, amiben esetleg nem vagy biztos. Sok fájdalmas macerától kímélheted meg magad, ha rendszeresen felkeresel egy szakembert.

A kép forrása: www.fajdalomkozpont.hu

Szólj hozzá

sérülés egészség életmód tippek megelőzés prevenció egészséges egészséges életmód vitalitás sportsérülés Sport sérülések megelőzése