2017. ápr 05.

Kutya a lelked és tested egészségéért – avagy a kutyatartás jótékony hatásai

írta: angi.gy
Kutya a lelked és tested egészségéért – avagy a kutyatartás jótékony hatásai

maszat.JPG

A minap lett a kiskutyám 9 éves, úgyhogy kézenfekvő, hogy egy cikket a kutyatartás szépsége is megérdemel :), no meg az iránta érzett tiszteletem és hálám is.

Előre szólok, erről a témáról egy kutyagazdinak sem lehet teljes elfogultság nélkül írnia, mert aki élt már valaha együtt kutyával, az pontosan tudja mekkora önzetlen szeretet, nyugalom veszi körül a négylábúja hálójában.

Közismert tény, hogy ha kutyád van, az igenis pozitív hatással van az életedre. Persze a legfontosabb tisztázni, hogy csak az akarjon kutyát, aki tudja vállalni az ezzel járó felelősséget! Igen, a kutya idő, energia, pénz! DE higgyétek el, minden vele töltött másodpercben Ő százszorosan meghálálja ezt nekünk.

Azon kívül, hogy a kutya a TÁRSad, tiszta nagybetűvel, amiben még segít:

  • Jobb lelki és testi fizikai állapot: aki valóban áldoz időt a kutyájára, az csak megerősíteni tudja ezt. Ha nem csak 2 rövid kört teszel a ház körül reggel és este a kutyáddal sétáltatás címén, akkor már segít neked a napi aktív mozgásban. A rendszeres fizikai aktivitásnak köszönhetően a kutyások ritkábban látogatják az orvost (ez szintén saját tapasztalat is), és az egészségügyi problémák is jelentősen enyhülnek náluk.
  • Alacsonyabb stressz-szint: ha veled van a kutyád, kevésbé éled meg tragikusan a problémákat. Ha pedig hazaérsz egy fárasztó, stresszes nap után, amint belépsz az ajtón, és csaholva, mosolyogva fogad a kutyád, sokkal könnyebben kapcsolsz ki, és koncentrálsz inkább az általa kibocsátott szeretet-cunamira.
  • Csökkenti a vérnyomást: a kutya önmagában nyugalmat áraszt a gazdi jelenlétében, így neked könnyebb letükröznöd az ő nyugodtságát. És amint odabújik hozzád, már egyszerűbbnek és könnyebbnek is érzed a napodat.
  • Barátságok születése: a kutya nem csak abban segít, hogy vadidegenek szólítsanak le lépten-nyomon,” jajj, milyen cuki kutya”, „megsimogathatom”, de ezáltal a kommunikáció első lépéseit is megkönnyíti, sőt, a sétáltatások/közösségek révén nagyon klassz, új kapcsolatokra tehetsz szert.
  • Gyerekek: igenis jó, ha egy gyermek közelében már kiskorától kutya van. Egy biztos társ és hűséges őrző/testőr minden gyermek számára, könnyűszerrel segít a gyerekeknek kiskoruktól megérteni és megtanulni a mások iránti felelősséget és szeretet-kifejezést, ezen felül pedig kimutatott tény, hogy mind a fejlődésükre, mind az egészségügyi állapotukra jótékony hatással van egy kutyus (ritkább légúti és fülfertőzés, kevesebb antibiotikum, segít megelőzni az allergiát).
  • Depresszió: ha egyedül élsz, és nehezebb lapokat osztott neked az élet, a kutya erre is tökéletes gyógyszer. Segít a magányon, a bánaton, az elkeseredettségen. A kutya egy fontos értelmet adhat az életednek, hiszen ő mindig csak arra vár, hogy mikor érsz haza és leszel vele, Neki Te jelented a világot. :)

Én áldom azt a napot, amikor hazahoztam a kiskutyám, és nincs olyan nap, amikor ne érezném magam elképesztően szerencsésnek, hogy Ő van nekem, és én jelenthetem Neki a világot. :)

Köszönet a "szakirodalomért" a Wikipedia -nak és a Kutyabarát-nak.

Kép forrása: Gyöngyössy Angéla

Szólj hozzá

sport család kutya depresszió stressz program egészség boldogság séta életmód megújulás négylábú pihenés vidámság mozgás kikapcsolódás háziállat nevetés egészséges életmód kutyatartás seta vitalitás lelkiállapot mozgásforma lelki egészség nevetes minőségi idő boldog élet Sport kutyaszeretet vérnyomás csökkentés stresszcsökkentés szeretem a kutyám miért jó egy kutya