2017. már 31.

Sport applikáció

írta: egeszsegesek
Sport applikáció

runner-silhouette.jpgSokszor érzem úgy, hogy sportolnom kéne, de épp: fáradt vagyok, most kicsit hűvösebb van a futáshoz, ilyenkor túl zsúfolt a konditerem. Biztos vagyok benne, hogy rengetegen vagyunk így, ha kifogásokat kell gyártanunk. Ezzel semmi gond, mert emberek vagyunk. Nem lehet mindenki szorgos, kisportolt és mindenben egészséges. 
Viszont köszönet a modern világnak mostmár rengeteg segítségünk van, ami átlendít bennünket a kezdeti nehézségeken. Elsőként nem is használni akarjuk ezeket csupán kíváncsiak vagyunk, így a csinos külső igen is sokat számít... aztán, ha úgy gondoljuk érdekes egy-két ötlet benne, akkor már csak ki kéne próbálni. Egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a kilómétereket rójjuk hajnalban, miközben boldogan konstatáljuk mennyi kalóriát égettünk el röpke 30-40 perc alatt.
A telefonokra letölthető applikációkra gondolok itt. Nagyon sok jó és meglepően részletes programot tudunk telepíteni így, akár ingyen is, ami aztán számolja helyettünk a megtett kilómétereket, ledolgozott kalóriákat vagy épp a bevittet. Ez utóbbi meglepetést is tud okozni, mert sokszor tapasztaltam, hogy nem mindig vagyunk tisztában "bűnünkkel" egy pilóta keksz - 15 perc igen gyors futás, egy pohár kóla 25 perc sprint. Ami ugye elsőre nem tűnik soknak, de gondold csak végig egy nap hány ilyen apróság az, amit magadhoz veszel. Nincs is annál finomabb, mint egy jó kávé ebéd után, vagy délután, amikor már elfáradsz a monitor előtt. Két-három ilyen szünet a napodban és már be is vitted napi energiaszükségleted igen nagy százalékát a nélkül, hogy észrevetted volna. 
Ezért tartom én hasznosnak ezeket az applikációkat. Persze egyik sem lehet tökéletes és legfőképp nem fognak helyetted dolgozni a konditeremben,  futni a parkban vagy túrázni  a hegyekben, de mindenképp érzékeltethetik az emberrel, hogy az az egy-két elfogyasztott "jutalom" milyen munka árán dolgozható le. 
Nem vagyok híve a teljes megvonásnak sem, de tudva ezeket az értékeket biztos vagyok benne, hogy jobban átgondoljuk azt a második, harmadik sokadik kis finom falatot, amit talán hajlamosak vagyunk elfogyasztani délutánonként.
Ami számomra nagyon hasznos, mert barátokkal azonnal megosztásra kerül a teljesítmény és ráadásul így együtt is készülhetünk a következő célkitűzéseinkre a Runkeeper programmal.  Ez GPS segítségével követi útvonalunkat, kiszámolja a megtett kilómétereket: kerékpárral, futva, gyalog... majd netkapcsolat segítségével gyűjti az adatainkat, hogy követhessük teljesítményünket. Kimondottan inspiráló, amikor megláltod mennyi kilómétert tudsz összefutni egy hét alatt vagy milyen sok kalóriát tudtál elégetni azzal a heti 2-3 fél órás edzéssel. 
 
Hasonló applikációja sok cégnek van. Szintén így működik a Nike futó  programja is, aminek eredményeit szintén azonnal megoszthatjuk barátainkkal. Mások eredményeit kommentálhatjuk, ezzel is búzdítva őket a folytatásra és természetesen elvárva ezt tőlük is. 
Napi kalóriabevitelülnk is monitorozható. Megadhatjuk saját adatainkat, mint magasság, nem, kor és súly, meghatározhatunk elérendő célt az okos program pedig kiszámolja nekünk, hogy mennyit kéne ennünk aznap, hol járunk ezzel, sőt lebontva még a fontosabb értékeinket is láthatjuk mennyi vasat, vitamint etc. fogyasztottunk már el a napi szükségletünkből. Kimondottan hasznos ez, mert egy-két nap használat alatt kiderül, ha valamiből keveset veszel magadhoz. Idővel teljesen rászoktathat korábban mellőzött jó nassolásra, ha azt látod kevés a vitamin, így almaevésre késztet a szokásos süti helyett. Calorie Counter
Szerencsére sok program egymással is kompatibilis, így például a napi kalóriabevitelünket csökkenthetjük a napi edzésünk alatt ledolgozottal. Nem tudnám felsorolni az összes ilyen programot, de érdemes szétnézni az IOS és Android storeban, mert rengeteg segítséget, ötletet találunk itt. Biztos, hogy kezdetben lelkesebbek vagyunk, de ha csak pár hónapig is használjuk ezeket, esetleg többet is kipróbálunk idővel, már akkor is rengeteget tettünk egészségünkért egy fitt testért és kiegyensúlyozott lélekért. 
Szólj hozzá

tavasz sport táplálkozás egészség túra életmód futás megújulás nike futas run egészséges egészséges táplálkozás egészséges életmód applikáció calorie kaloria Sport runkeeper calorie counter