4 egészséges, diétás, gyors muffin reggelire
Én sokszor bajban vagyok, hogy mit is egyek reggelire, mert szinte mindig ugyanazon pár 10 ételt váltogatom, ami sokszor már eléggé unalmas. Holott a reggeli tényleg az egyik legfontosabb étkezés: elindítja a napunkat, testünket és lelkünket, valamint lássuk be, optimális esetben ez az az időpont, amikor még magunk vagyunk a gondolatokkal, kicsit rápihenünk a ránk váró fárasztó napra.
Szóval, én mindig keresgetem az új inspirációkat, amik természetesen egészségesek, különlegesek, viszont fontos, hogy gyorsan el is készüljek vele.
Most hoztam Nektek 4 különleges, diétás reggelit, és a post végén még videós segítséget is találtok az elkészítéshez :). Ami plusz jó hír, hogy mind a laktózérzékenyek, gluténérzékenyek, vegetáriánusok is találnak megfelelő finomságot. Mivel muffinokról beszélünk, a sütést nem úszhatjuk meg, ez kb. 30 perc, de addig pont megihatjuk a reggeli kávénkat/teánkat.
ZABPELYHES MUFFIN
Hozzávalók:
- 1 banán
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- ½ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) mandula tej
- ¼ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) juharszirup (ha nem fogyasztasz cukrot, akkor helyettesítsd agave sziruppal)
- ½ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) görög joghurt
- 1½ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) zabpehely
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- csipetnyi só
- a tetejére díszítésnek mehet: szeletelt eper, áfonya, szeletelt alma, étcsoki, apróra vágott mogyoró, aszalt áfonya
- muffin sütőforma
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180˚C-ra.
- Vegyél elő egy nagy tálat. Először a banánt nyomd villával pépesre, majd add hozzá a tojást, vanília aromát, tejet, juhar v. agave szirupot és kever össze. Ezt követően mehet bele a görög joghurt. Újra keverd össze. Add hozzá a zabpelyhet, fahájat, sütőport és a sót, és keverd jól össze.
- Vegyük elő a muffin sütőt. Ha nem szilikon, vajazzuk ki. Töltsük be a masszát a formákba, kb. 2/3-ig.
- A tetejére tegyük rá az extra díszítőelemeket, szabadon: friss vagy aszalt gyümölcs, étcsoki,…
- Süssük kb. 30 percig. Végezzünk tűpróbát, amikor nem ragad már a tészta, kivehetjük.
TOJÁSOS POHÁRKÁK
Hozzávalók:
- 5 tojás
- só
- bors
- spenót
- kockára vágott paradicsom
- brokkoli (kis rózsákra vágva)
- reszelt cheddar sajt
- kockára vágott paprika
- szeletelt hagyma
- szeletelt gomba
- szeletelt spárga
- apróra vágott sült bacon kockák
- muffin sütőforma
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180˚C-ra.
- Töltsük meg a muffin formát kombinálva a fenti vagy tetszőleges zöldségekkel. Itt gyakorlatilag tényleg bármilyen friss zöldséget szabadon használhatunk. Jelen esetben pl. spenót + paradicsom, brokkoli + cheddar sajt, paprika + hagyma, brokkoli + paprika, spárga + bacon, spenót + gomba.
- Keverjük össze az 5 tojást egy csészében és töltsünk mindegyik formába a zöldségek tetejére.
- Szórjuk meg sóval és borssal a tetejét.
- Süssük kb. 30 percig. Végezzünk tűpróbát, amikor nem ragad már a tészta, kivehetjük.
JOGHURTOS GRANOLA MUFFINOK
Hozzávalók:
- 1 banán
- 1½ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) zabpehely
- ¼ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) méz
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál fahéj
- csipetnyi só
- töltelék ötletek: görög joghurt, eper szeletek, áfonya, szeletelt mangó, ananász szeletek, kiwi szeletek, banán karikák, étcsoki
- muffin sütőforma
Elkészítés:
- Vegyél elő egy nagy tálat. Először a banánt nyomd villával pépesre, majd add hozzá a zabpelyhet, mézet, vanília aromát, fahéjat, sót és keverd össze.
- Vegyük elő a muffin sütőt. Ha nem szilikon, vajazzuk ki. Töltsük be a masszát a formákba, és egy kanál segítségével nyomjuk szét úgy, hogy a forma széleire kerüljön a granola, kvázi kis pohár formát alkotva.
- Pihentessük egy órát, közben a sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra.
- Süssük kb. 30 percig. Végezzünk tűpróbát, amikor nem ragad már a tészta, kivehetjük.
- Ha kész, tegyünk mindegyik közepére egy kanálnyi görög joghurtot, majd jöhetnek a gyümölcsök ízlés szerint.
ÉDES BURGONYÁS MUFFINOK
Hozzávalók:
- 1 édes burgonya, reszelve
- ¼ csésze (1 csésze = kb. 2,5 dl) panko (házilag is elkészítheted)
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál fokhagyma por
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- brokkoli (kis rózsákra vágva)
- reszelt cheddar sajt
- szeletelt hagyma
- kockára vágott paprika
- mozzarella szeletek
- tojás
- aprított bacon
- ízlés szerint só és bors
- muffin sütőforma
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180˚C-ra.
- Nagy lyukú reszelőn reszeld le az édes burgonyát.
- Vegyél elő egy nagy tálat, és tedd bele a burgonyát, pankot, olívaolajt, fokhagyma port, sót és borsot, majd keverd jól össze.
- Vegyük elő a muffin sütőt. Ha nem szilikon, vajazzuk ki. Töltsük be a masszát a formákba. Süssük kb. 30 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Tegyük rá ízlés szerint a tölteléket: pl. brokkoli + cheddar sajt, paprika + hagyma + mozzarella.
- Egy kanál segítségével a még üres formákban nyomjuk szét a megsült masszát. Üssünk a közepére egy tojást és tegyünk rá bacon szeleteket, majd ízesítsük sóval és borssal.
- Tegyük vissza a sütőbe 10 percre.
Jó étvágyat és szép reggeleket! :)
Recept és kép forrása: www.buzzfeed.com